Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc

Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta – niech tradycji stanie się zadość.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 150 g maki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g gęstego jogurtu

Krem pistacjowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g pasty pistacjowej

Warstwa żurawinowa:

  • 300 g wody
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 70 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 10 g maki ziemniaczanej
  • czerwona galaretka rozpuszczona w 250 g gorącej wody

Dekoracja:

  • Liofilizowana żurawina
  • Posiekane pistacje

PRZYGOTOWANIE

1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30-40 minut. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować na okrągły placek. Z drugiej uformować plecionkę, ułożyć na brzegu rozwałkowanego placka, tworząc rant. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

2.

Żurawinę, wodę i cukier zagotować. Gotować około 15 minut na dużym ogniu, aż żurawina zmięknie. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować. Ostudzić. Wymieszać z rozpuszczoną na wodzie galaretką, odstawić do stężenia.

3.

Śmietankę, białą czekoladę i cukier puder rozpuścić. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Chłodzić w lodówce przez około 5 godzin (a najlepiej przez całą noc). Następnie ubić mikserem na puszysty krem.

4.

Upieczony i ostudzony spód mazurka posmarować warstwą żurawinową, następnie wyłożyć krem pistacjowy. Udekorować kremem, żurawiną i pistacjami.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się