Cynamonowe drożdżowe bułeczki z gruszkami i kardamonem 

Cynamonowe drożdżowe bułeczki z gruszkami i kardamonem 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Pyszne i aromatyczne bułeczki z nadzieniem cynamonowo-kardamonowym z dodatkiem gruszki!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe (na ok. 12-14 sztuk):  
– 12 g świeżych drożdży  
– 3 łyżki cukru Cukier Królewski 
– 3/4 szklanki letniego mleka 
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
1 duże jajko 
60 g miękkiego masła 
szczypta soli 

Nadzienie: 
– 100 g roztopionego, wystudzonego masła  
– 4 płaskie łyżki cynamonu  
2 łyżeczki kardamonu  
7 płaskich łyżek cukru trzcinowego Cukier Królewski

Dodatkowo: 
– 3 średnie gruszki 
– 1 jajko 
– 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

1.

Drożdże pokrusz, dodaj cukier i mleko. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj mąkę, jajko i sól. Krótko zagniataj. Następnie stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj ciasto (możesz to robić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego). Ciasto należy zagniatać przez kilkanaście minut do czasu aż będzie gładkie i jednolite. Może być nieco klejące, ale na tym etapie nie dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godz.)

2.

W międzyczasie z gruszek wykrój gniazda nasienne i obierz je ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę.

3.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, przełóż na stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta (u mnie o wymiarach ok. 28×45 cm).

4.

Kiedy ciasto będzie rozwałkowane przygotuj nadzienie: masło wymieszaj z kardamonem, cynamonem i cukrem. Nadzienie rozsmaruj na całej powierzchni ciasta i posyp pokrojonymi gruszkami.

5.

Gotowe ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku i za pomocą bardzo ostrego noża pokrój na plastry. Gotowe bułeczki przełóż do blaszki na muffinki (wcześniej polecam dobrze wysmarować ją masłem). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15-20 minut.

6.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

7.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

8.

Piecz w nagrzanym piekarniku przed ok 15-20 minut.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się