Rozpocząć od lemon curd – cukier zblendować krótko ze skórką startą z cytryny. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę i położyć na ogień. Na wierzch umieść drugi, mniejszy garnuszek lub miseczkę tak aby nie dotykała wody.
Deser al’a biały rocher z tego, co… zostało? To możliwe! Wypróbuj przepis na blondie bajaderę w formie ciasta, zaskocz gości i domowników i bądź less waste!
Bajaderka:
Lemon curd:
Polewa à la białe rocher:
Rozpocząć od lemon curd – cukier zblendować krótko ze skórką startą z cytryny. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę i położyć na ogień. Na wierzch umieść drugi, mniejszy garnuszek lub miseczkę tak aby nie dotykała wody.
Do mniejszego garnka wrzucić jajko, cukier i sok z cytryny. Gotować do momentu osiągnięcia temperatury 85°C. Następnie garnek ściągnąć z ognia, dodać masło i zblendować na gładki krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wysypać białą czekoladę, piec ok. 15 minut w 150 stopniach (góra-dół), do uzyskania lekko brązowego, karmelowego koloru (w połowie czasu obróć czekoladę na drugą stronę, aby nic się nie spaliło).
Paloną białą czekoladę zalać gorącą śmietanką, dodać mascarpone, a następnie całość zblendować do momentu uzyskania gładkiego kremu. W misce połączyć skrawki ciasta z przygotowanym kremem z białej czekolady i lemon curdem.
Całość przełożyć do formy o wymiarach 23×23 cm.
W kąpieli wodnej, na małym ogniu rozpuścić białą czekoladę razem z olejem. Uważać żeby nie przegrzać polewy. Od razu jak czekolada się rozpuści i połączyć z olejem, ściągnąć miskę z ognia. Dodać słupki migdałów i całość wymieszać
Oblać polewą z białej czekolady i migdałów wierzch ciasta (warto pokroić zanim polewa całkowicie stwardnieje).
Z przepisu wychodzi około 20 małych kawałków ciasta
Ciasto można wykorzystać również do przygotowania lizaków na patyku.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się