Bajadera z polewą z białej czekolady

Bajadera z polewą z białej czekolady

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Ciasta na urodziny i imieniny

Deser al’a biały rocher z tego, co… zostało? To możliwe! Wypróbuj przepis na blondie bajaderę w formie ciasta, zaskocz gości i domowników i bądź less waste!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Bajaderka:

  • 450 g skrawków ciasta (super sprawdzi się cytrynowe ciasto ucierane)
  • 100 g białej czekolady
  • 75 g mascarpone
  • 80 g śmietanki 36%
  • całość przygotowanego wcześniej lemon curdu

Lemon curd:

  • 25 g soku z cytryny
  • 4 g skórki startej z cytryny
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 28 g masła

Polewa à la białe rocher:

  • 125 g białej czekolady
  • 32 g oleju rzepakowego
  • 60 g słupków migdałów

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozpocząć od lemon curd – cukier zblendować krótko ze skórką startą z cytryny. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę i położyć na ogień. Na wierzch umieść drugi, mniejszy garnuszek lub miseczkę tak aby nie dotykała wody.

2.

Do mniejszego garnka wrzucić jajko, cukier i sok z cytryny. Gotować do momentu osiągnięcia temperatury 85°C. Następnie garnek ściągnąć z ognia, dodać masło i zblendować na gładki krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

3.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wysypać białą czekoladę, piec ok. 15 minut w 150 stopniach (góra-dół), do uzyskania lekko brązowego, karmelowego koloru (w połowie czasu obróć czekoladę na drugą stronę, aby nic się nie spaliło).

4.

Paloną białą czekoladę zalać gorącą śmietanką, dodać mascarpone, a następnie całość zblendować do momentu uzyskania gładkiego kremu. W misce połączyć skrawki ciasta z przygotowanym kremem z białej czekolady i lemon curdem.

5.

Całość przełożyć do formy o wymiarach 23×23 cm.

6.

W kąpieli wodnej, na małym ogniu rozpuścić białą czekoladę razem z olejem. Uważać żeby nie przegrzać polewy. Od razu jak czekolada się rozpuści i połączyć z olejem, ściągnąć miskę z ognia. Dodać słupki migdałów i całość wymieszać

7.

Oblać polewą z białej czekolady i migdałów wierzch ciasta (warto pokroić zanim polewa całkowicie stwardnieje).

Z przepisu wychodzi około 20 małych kawałków ciasta
Ciasto można wykorzystać również do przygotowania lizaków na patyku.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!