Deserki z karmelizowanymi gruszkami

Deserki z karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Spróbuj słodkiego przepisu na deserki z karmelizowanymi gruszkami i daj się otulić magii jesieni. Połącz smak wyrazistych przypraw i zaczaruj niespodziewanych gości.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Deserki:

  • 2 twarde gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g ciasteczek cantuccini
  • duża filiżanka ostudzonej kawy espresso

Do dekoracji:

  • mięta
  • migdały

PRZYGOTOWANIE

1.

Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda, pokrój na ósemki.

2.

Na patelni rozpuść miód i cukier. Dodaj ósemki gruszek i oprósz kardamonem. Smaż na średnim ogniu, tak aby z cukru i miodu powstał karmel. Przewróć gruszki na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą miały złoty kolor, a karmel ładnie je oblepi. Odstaw i ostudź.

3.

Do misy wlej śmietankę i ubij na średnich obrotach na pół-sztywno. Dodaj puder, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Miksuj na małych obrotach na ładny gęsty krem.

Krok  4
4.

Ciasteczka zanurzaj w kawie i układaj deserki warstwami: – na dno ciasteczka, następnie warstwa kremu, gruszka , ciasteczka , krem, gruszka. Udekoruj migdałami i listkami mięty.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!