Brownie z warstwą dyniową

Brownie z warstwą dyniową

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Brownie dyniowe to ten rodzaj ciasta, obok którego żaden łasuch nie przejdzie obojętnie. Oprócz ciekawego doboru składników, łatwo je przygotować, a do tego zawsze wychodzi. Ma intrygujący smak, w którym szlachetność gorzkiej czekolady przełamuje kremową delikatność dyni. Ciasto brownie z dynią to nowa wersja klasycznego czekoladowe ciasta, które każdy zna. Rozkosznie rozpływa się w ustach, a smak dyni sprawia, że mamy ochotę na więcej.
Wyśmienite brownie z dynią sprawdza się zawsze, kiedy zapragniemy zjeść coś nie standardowego, ale bardzo pysznego.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto na blachę 21x24cm:

  • 185 g czekolady gorzkiej 65%
  • 185 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru trzcinowego Królewski
  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao

Warstwa dyniowa:

  • ok. 300 g dyni
  • 150 g sera twarogowego
  • 25 g miękkiego masła
  • 40 g cukru trzcinowego Królewski
  • 150 g puree z dyni
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE

1.

Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 30-40 minut. Całość następnie zblendować.

2.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i serkiem. Dodać żółtko, puree z dyni oraz przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszać na gładką masę.

3.

Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół, a formę wyłożyć papierem do pieczenia.

4.

Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie, aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.

5.

Do masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do formy.

Krok  6
6.

Małymi porcjami nakładać masę dyniową po całej powierzchni ciasta. Za pomocą widelca lekko wymieszać po powierzchni z ciastem Brownie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciasto przez 35-40 minut. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie, dopiero kroić.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski