Torcik na zimno, bez pieczenia 

Torcik na zimno, bez pieczenia 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:  

  • ok. 200 g maślanych herbatników 
  • ok. 150 g roztopionego masła 

Warstwa z galaretką: 

  • 2 galaretki krystaliczne, smak owocowo-waniliowy 
  • litr wody 
  • ok. 10-15 truskawek 
  • garść borówek, malin, poziomek lub jagód (wg. preferencji smakowych) 

Warstwa śmietankowa: 

  • 400 g śmietanki 30% 
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii 
  • dwie łyżeczki cukru pudru Królewskiego 

Kostki z galaretki z owocami: 

  • 1 galaretka krystaliczna 
  • świeże owoce sezonowe (wg. preferencji smakowych) 

Do dekoracji: 

  • Owoce, mięta lub jadalne kwiaty 

PRZYGOTOWANIE

1.

Warstwa 1:

Herbatniki dokładnie pokruszyć w mikserze i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie wysypać je na dno tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę z herbatników ugnieść starannie na dnie blaszki, tak by spód był równy. Wstawić do lodówki.

2.

Warstwa 2:

W litrze zagotowanej wody rozpuścić dwa opakowania galaretki krystalicznej. Mieszać do dokładnego rozpuszczenia i odstawić do schłodzenia, lekkiego stężenia.

Wyjąć blaszkę z przygotowanym spodem z lodówki. Na spód ułożyć sezonowe owoce, a następnie delikatnie wylać na nie galaretkę. Zostawić ok. 2 cm wysokości na ostatnią śmietankową warstwę. Wstawić blaszkę z ciastem do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

3.

Ozdobne kostki z galaretki:

Resztką galaretki zalać kilka owoców w niedużym naczynku – z nich przygotuje się potem ozdobne kostki do dekoracji tortu. Ważne, by między owocami zachować możliwie równe odstępy. Wtedy „wycinanie” kostek będzie łatwiejsze.

4.

Warstwa 3:

W 300 ml wody rozpuść 1/3 opakowania galaretki krystalicznej. Odstawić do schłodzenia.

Wlać do garnuszka śmietankę, dodać do niej ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżeczki cukru pudru Królewskiego. Połączyć składniki i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do zagotowania. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ostawić do wystygnięcia.

5.

Wystudzoną śmietankę dokładnie połączyć z wystudzoną galaretką.

Tak przygotowaną masę wylać na stężałą galaretkę z owocami i ponownie ostawić ciasto co całkowitego stężenia wszystkich warstw.

Udekorować owocami, kostkami galaretki, miętą lub jadalnymi kwiatami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się