Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 250g herbatników kakaowych  
  • 150g rozpuszczonego masła  
  • 160g białej czekolady  
  • 200g śmietanki 30% 
  • 500g serka mascarpone  
  • 2 łyżki cukru pudru Królewski  
  • 50g płatków śniadaniowych (pszenica w miodzie)  

Polewa: 

  • 160g mlecznej czekolady   
  • 100g śmietanki 30% 

 

Dodatkowo: 

  • garść pszenicy w miodzie do posypania ciasta  

PRZYGOTOWANIE

1.

Herbatniki zblenduj, wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownice o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Przełóż herbatniki z masłem na blachę i równomiernie rozprowadź, aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

2.

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z 200g śmietanki 30%. Gdy przestygnie ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem Królewskim. Miksuj na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty, aż powstanie gęsty i aksamitny krem. Dodaj 50g pszenicy w miodzie i delikatnie wymieszaj. Powstały krem przełóż na przygotowany spód i równomiernie rozprowadź. Wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.

3.

Śmietankę oraz czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, gdy lekko zgęstnieje i ostygnie przelej na ciasto. Posyp płatkami dla dekoracji. Ciasto wstaw do lodówki na około 8-12 godzin aby stężało.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się