Ciasteczka cynamonowe z lukrem królewskim

Ciasteczka cynamonowe z lukrem królewskim

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny

Pyszne ciasteczka cynamonowe, którym nikt się nie oprze!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN  

SKŁADNIKI (na 80 sztuk): 

150 g mielonych migdałów  

130 g cukru pudru Królewski 

1 łyżeczka cynamonu 

1 białko jajka M 

2-3 krople aromatu migdałowego  

  

LUKIER KRÓLEWSKI: 

1 białko jaja M 

150 g cukru pudru Królewski 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 150*C góra- dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.

Mielone migdały, cukier puder Królewski, cynamon i białko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 10 mm. Z ciasta wykroić gwiazdki o wielkości 4 cm. Wykrojone gwiazdki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3.

Białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder Królewski i ucierać na niskich obrotach miksera ok 10 min. Lukier powinien być lśniący i bez grudek.

4.

Lukier przelać do małego rękawa cukierniczego, odciąć minimalnie końcówkę i wyciskać lukier na wykrojone wcześniej gwiazdki.

5.

Tak przygotowane ciasteczka piec w nagrzanym do 150*C góra- dół piekarniku przez 10-13 min.
Gwiazdki migdałowe z glazurą z lukru królewskiego zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeni.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się