Truskawkowe Tiramisu  

Truskawkowe Tiramisu  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Truskawkowe tiramisu to idealny przepis na każdą okazję oraz na każdą porę roku!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 500 g mascarpone  
  •  4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 
  • biszkopty Savoiardi (są zazwyczaj w dużych opakowaniach, ale wewnątrz są podzielone na mniejsze części) ok. 300 g
  • proszek z liofilizowanych truskawek
  •  świeże truskawki do dekoracji

 

 

Na sos truskawkowy: 

  • 200 g truskawek mrożonych 
     
    Truskawki rozmrozić i zblendować na rzadki sos do maczania biszkoptów.  

Na truskawkową konfiturę:

  • 400 g mrożonych truskawek 
  • 1 łyżka cukru Królewskiego (lub więcej, wedle uznania) 
  • 18 g skrobi kukurydzianej 
  • 25 ml zimnej wody 
  •  łyżka soku z cytryny 

PRZYGOTOWANIE

1.

Truskawki lekko rozmrozić, pokroić na kawałki. Dodać cukier i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w zimnej wodzie. Dodać do gotujących się truskawek. Truskawki ze skrobią zagotować krótką chwilę, aby konfitura zgęstniała. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

2.

Żółtka ubić na puch z 30 g cukru Królewskiego. Dodawać po łyżce mascarpone i ubijać do momentu uzyskania pulchnej, gładkiej masy. W drugim naczyniu białka ubijać z 30g cukru na sztywną bezę. Do masy z żółtkami stopniowo dodawać ubite białka, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

3.

Przekładanie: cienka warstwa kremu – biszkopty nasączone sosem truskawkowym – ½ kremu – truskawkowa frużelina – biszkopty nasączone sosem truskawkowym – ½ kremu – liofilizowane truskawki – świeże truskawki

4.

Blaszka o wymiarach: 33 x 22 cm lub mniejsza. Z przepisu wychodzi około 6 porcji.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się