Dalgona Coffee

Dalgona Coffee

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie, Walentynki, Wielkanoc

Dalgona Coffee jest bardzo delikatna w smaku i przypomina mleczno-kawowy deser. Idealnie połączy się z ciasteczkiem, którym można oprószyć jej wierzch.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego, np. owsianego
  • 100 ml gorącej wody
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • Dodatkowo/opcjonalnie: ciasteczka owsiane/kruche do podania, kakao, cynamon do oprószenia wierzchu

PRZYGOTOWANIE

1.

Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier trzcinowy, wymieszać.

2.

Ubijać kawę trzepaczką lub za pomocą miksera przez kilka minut, aż zwiększy swoją objętość około 3 razy i powstanie puszysta, jasna pianka.

3.

Ciepłe mleko nalać do szklanki (około ¾ jej wysokości), resztę wypełnić kawową pianką. Wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem trzcinowym, kakao lub pokruszonym ciasteczkiem. Podawać tuż po przygotowaniu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się