Góra lodowa

Góra lodowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

Ciasto: 

  • 9 jajek M 
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 180 g mąki pszennej 
  • 45 g kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem: 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 200 g białej czekolady 

Polewa ciemna: 

  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 40 g śmietanki 30%
  • 20 g masła 

Polewa jasna:

  • 100 g czekolady białej 
  • 40 g śmietanki 30%
  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • Około 200 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 10 g kakao 

 

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać do nich cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej. Całość delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy części, każdą oddzielnie upiec w tej samej blaszce (temp. 190°C przez około 20 minut). Ostudzić.

Krok  2
2.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy czekolada lekko przestygnie, stopniowo wlać ją do mascarpone (serek powinien być w temperaturze pokojowej), wymieszać łopatką. Odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia.

Krok  3
3.

Kakao rozpuścić na mleku, dodać cukier drobny, wymieszać.
Każdą z czekolad podgrzewać wraz z masłem i śmietanką do połączenia składników.
Ostudzone blaty ciasta nasączyć kakao, wyłożyć na nie krem z białej czekolady układając blaty warstwowo. Biszkopty przekroić na połówki, nasączyć w kakao, a następnie włożyć w krem na wierzchu ciasta tak, aby powstały równe rzędy. Całość obficie polać strużkami polewy czekoladowej jasnej i ciemnej.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!