Owoce to nieodłączny smak lata. Uwielbiamy je w każdej postaci: świeże, zrywane prosto z drzewa lub krzaka, na ciepło, w deserach, w formie koktajli, kompotów czy lemoniad, a także jako przetwory, np. pyszne dżemy i marmolady. Właśnie tym nas zachwycają – swoją różnorodnością i uniwersalnością. Lato i jesień to najlepszy sezon owocowy. Natura obdarza nas wtedy wieloma smakowitymi plonami i naprawdę jest w czym wybierać! Zastanawiasz się, jak odpowiednio wykorzystać owoce i przygotować z nich pyszne desery, przetwory i lemoniady? Skorzystaj z naszych łatwych i sprawdzonych przepisów.
Miękkie, delikatne owoce i chrupiące ciasto to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Do ciasta najlepiej będą się nadawały nieco kwaśniejsze owoce, które zbalansują jego słodki smak. Jednym ze sztandarowych przykładów tego rodzaju deseru są różnego rodzaju tarty, np. z nadzieniem z czereśniami. Kruchy, chrupiący spód z ciasta, a na nim dowolnie wybrane owoce. Wierzch tarty (lub placka, jak inaczej się ją nazywa) można udekorować kruszonką. Można także zetrzeć na nie drugą część ciasta lub po prostu przykryć owoce ciastem w całości i posypać cukrem. Ten rodzaj wykończenia tarty można wypróbować, przyrządzając placek wiśniowy. Wiśnie dodają mu delikatnego, nieco cierpkiego smaku, który idealnie łączy się z ciastem i słodką posypką z cukru.
Innym przykładem połączenia owoców i chrupkich dodatków są słynne crumble, czyli owoce przykryte pyszną kruszonką. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami smakowymi, np. skórką z cytryny lub pomarańczy, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami. To niezwykle szybki i łatwy w przyrządzeniu deser; zawsze się udaje i dobrze smakuje. Niezawodnym przepisem, który możesz wypróbować, jest crumble truskawkowo-borówkowe – to dwa owocowe symbole lata z pachnącą kokosową kruszonką.
Owoce możemy nie tylko wykorzystać do pysznych deserów, ale także wypróbować w formie płynnej, np. w postaci kompotów, koktajli czy orzeźwiających lemoniad. Do kompotów można użyć w zasadzie każdych owoców. Kompozycje smakowe możemy dopasowywać do naszych upodobań. Kompoty owocowe, podane na zimno lub na ciepło do lekkiego obiadu na świeżym powietrzu, to nieodłączna część słonecznych wakacyjnych dni.
Lemoniady to następny napój, który jest niezwykle orzeźwiający i szybko gasi pragnienie latem. Samodzielnie przygotowane lemoniady są zdrowym i pysznym napojem, który tak jak kompoty możemy dostosować do naszego gustu, by wyczarować swoje ulubione smaki. Wypróbuj najlepsze, szybkie przepisy na lemoniady na lato!
Rabarbar to jeden z symboli słonecznych dni. Któż z nas nie jadł drożdżowego lub jogurtowego ciasta z rabarbarem, wygrzewając się w promieniach słońca? Sezon na ten owoc trwa dość krótko, dlatego dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą nam maksymalnie wykorzystać jego właściwości i cieszyć się jego smakiem. Szczególnie polecamy łatwą do przygotowania tartę z rabarbarem bez pieczenia lub oryginalne, rustykalne tarty w wersji mini.
W oczekiwaniu na jesień warto wykorzystać część owoców tak, by cieszyć się nimi później, w zimowych miesiącach. Najłatwiej jest to zrobić, zamykając smak i aromat owoców w słoikach w postaci pysznych dżemów i marmolad. Przetwory truskawkowe, malinowe czy jabłkowe to standard, który zawsze z chęcią dodajemy do naleśników lub placków. Zachęcamy też do wypróbowania oryginalnych, niestandardowych połączeń smakowych, np. dżemu malinowego z miętą i limonką. Gwarantujemy, że ten smak przywoła najcieplejsze i najmilsze letnie wspomnienia!
Owoce to niezwykłe smakołyki, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada, i ciesz się ich smakiem nie tylko latem, ale przez cały rok!
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się