Karmelowa kawa mrożona

Karmelowa kawa mrożona

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Pikniki i grille

Piękno tkwi w prostocie. Nasza kawa jednak nie tylko cieszy oczy, ale jest szybka i banalna do zrobienia! I co najważniejsze – niezależnie od pogody, zawsze smakuje najlepiej!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Karmel:

  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30-36%

Kawa mrożona:

  • podwójne espresso
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • kostki lodu
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE

1.

Zaparzyć podwójne espresso i przestudzić. Na patelnię wsypać Cukier Drobny Królewski. Podgrzewać do momentu aż się roztopi i zacznie brązowieć.

2.

Dodać masło i zamieszać. Następnie wlać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszać aż karmel stanie się płynny.

3.

Karmel wlać na dno wysokich szklanek. Dodać lód, wlać espresso i mleko. Udekorować bitą śmietaną i dodatkową porcją karmelu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!