Jagodzianki z malinami

Jagodzianki z malinami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Bułeczki wypełnione owocami z chrupiącą kruszonką na wierzchu to smak pełni lata. Naszą wersję jagodzianek urozmaiciliśmy dodatkiem malin i był to strzał w dziesiątkę.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 45 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży

Nadzienie:

  • Około 400 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • Około 250 g malin
  • Około 60 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Jajka roztrzepać widelcem z cukrem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić i zagnieść drożdżowe ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Krok  0
0.

Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta uformować placki, nałożyć na nie porcję jagód, kilka malin i małą łyżeczkę cukru. Skleić brzegi i uformować bułeczkę. Ułożyć na papier do pieczenia.

Krok  3
3.

Składniki na kruszonkę rozgnieść w palcach. Wierzch bułeczek posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w temp. 180°C przez około 25-30 minut, na złoty kolor.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się