Ryż na mleku z owocami

Ryż na mleku z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

Ryż na mleku – smak dzieciństwa w małej miseczce. Pamiętasz go? Dodaj ulubionych owoców i orzechów i ciesz się niezapomnianym, mlecznym smakiem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 600 ml mleka
  • 100 g ryżu o okrągłych ziarnach (np. Arborio)
  • 25 g masła
  • 30g cukru białego Cukier Królewski
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Świeże owoce (truskawki, maliny, borówki)
  • Pistacje, posiekane

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko, masło, cukier, pastę waniliową i szczyptę soli podgrzać w osobnym garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez 25-30 min, od czasu do czasu mieszając aby ryż się nie przypalił.

2.

Garnek zdjąć ognia ale pozostawić ryż pod przykryciem jeszcze 10 min. Ryż powinien mieć kremową konsystencję i przy przegryzaniu powinien być miękki.

Krok  3
3.

Nałożyć ryż do miseczek i ułożyć świeże owoce. Posypać posiekanymi pistacjami.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!