Bułeczki z ciasta francuskiego z budyniem kokosowym i truskawkami

Bułeczki z ciasta francuskiego z budyniem kokosowym i truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Bułeczki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł dla tych, którzy szukają szybkiego i prostego rozwiązania na domowe wypieki. Delikatne, kruche ciasto francuskie wspaniale łączy się gęstym i aksamitnym budyniem kokosowym. Do tego soczyste, słodkie truskawki i mamy przepis na pyszny, domowy deser, który z łatwością przygotuje każdy.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego (około 800g)
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 1 łyżka mleka

Budyń kokosowy:

  • 500 g mleka
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 1 jajko

Dodatki:

  • Około 1 kg truskawek
  • Około 50 g kokosa w płatkach

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

100 g mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, wiórkami kokosowymi i jajkiem. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, cały czas mieszając zawartość. Gotować do momentu, aż powstanie gęsty budyń (około 3 minuty). Lekko ostudzić.

Krok  2
2.

Ciasto francuskie pokroić na 30 prostokątów takiej samej wielkości. W 15 wyciąć w środku prostokątny otwór. Posmarować białkiem, a następnie skleić z pełnym prostokątem.

Krok  3
3.

W otwory nałożyć lekko przestudzony budyń oraz pokrojone truskawki. Posypać kokosem w płatkach. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować brzegi bułeczek. Piec w temp. 200°C rzez około 20-25 minut (na złoty kolor).

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski