Kopytka dyniowe z cynamonem

Kopytka dyniowe z cynamonem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Spróbuj dyniowych kopytek z nutą cynamonu i stwórz jesienną ucztę dla małych i… dużych domowników.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kopytka dyniowe z cynamonem

  • 300 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • 300 g zimnego puree dyniowego
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • cukier trzcinowy Królewski
  • kwaśna śmietana
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE

1.

Dynię obrać ze skórki, upiec przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie zblendować na gładka masę i schłodzić.

2.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z dyniowym puree, solą, 1 łyżką cukru trzcinowego i 1,5 szklanki mąki. Zagnieść ciasto palcami na gładką kulę. Nie wyrabiać zbyt długo.

3.

Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej formować wałeczek delikatnie podsypując mąką. Spłaszczyć i pociąć na ukos na 2-3 cm kluseczki.

Krok  4
4.

Kopytka wrzucać partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotować ok. 3 min do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną, cynamonem i cukrem trzcinowy Królewski.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!