Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Podwieczorek Dla dzieci Cynamon

Blogerka poleca

Kopytka dyniowe z cynamonem

Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Spróbuj dyniowych kopytek z nutą cynamonu i stwórz jesienną ucztę dla małych i... dużych domowników.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Podwieczorek Dla dzieci Cynamon

Składniki

Kopytka dyniowe z cynamonem

  • 300 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • 300 g zimnego puree dyniowego
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • cukier trzcinowy Królewski
  • kwaśna śmietana
  • cynamon

Przygotowanie

1

krok

Dynię obrać ze skórki, upiec przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie zblendować na gładka masę i schłodzić.

2

krok

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z dyniowym puree, solą, 1 łyżką cukru trzcinowego i 1,5 szklanki mąki. Zagnieść ciasto palcami na gładką kulę. Nie wyrabiać zbyt długo.

3

krok

Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej formować wałeczek delikatnie podsypując mąką. Spłaszczyć i pociąć na ukos na 2-3 cm kluseczki.

4

krok

Kopytka wrzucać partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotować ok. 3 min do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną, cynamonem i cukrem trzcinowy Królewski.

Składniki

Kopytka dyniowe z cynamonem

  • 300 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • 300 g zimnego puree dyniowego
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • cukier trzcinowy Królewski
  • kwaśna śmietana
  • cynamon

Smacznego !

Opublikowano 18.11.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Orzeźwiający krem limonkowy

Szarlotka bananowa z cynamonem

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami

Jogurtowe deserki z truskawkami i kiwi