Blogerka poleca
Kopytka dyniowe z cynamonem
Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Spróbuj dyniowych kopytek z nutą cynamonu i stwórz jesienną ucztę dla małych i... dużych domowników.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Kopytka dyniowe z cynamonem
- 300 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- 300 g zimnego puree dyniowego
- 1 małe jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- cukier trzcinowy Królewski
- kwaśna śmietana
- cynamon
Przygotowanie
1
krok
Dynię obrać ze skórki, upiec przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie zblendować na gładka masę i schłodzić.
2
krok
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z dyniowym puree, solą, 1 łyżką cukru trzcinowego i 1,5 szklanki mąki. Zagnieść ciasto palcami na gładką kulę. Nie wyrabiać zbyt długo.
3
krok
Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej formować wałeczek delikatnie podsypując mąką. Spłaszczyć i pociąć na ukos na 2-3 cm kluseczki.
4
krok
Kopytka wrzucać partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotować ok. 3 min do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną, cynamonem i cukrem trzcinowy Królewski.

Składniki
Kopytka dyniowe z cynamonem
- 300 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
- 300 g zimnego puree dyniowego
- 1 małe jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- cukier trzcinowy Królewski
- kwaśna śmietana
- cynamon
Smacznego !
Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady
Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu
Lemoniady na lato
Rafaello bez pieczenia