Deserki z gruszką

Deserki z gruszką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki, Karnawał

Jesienią jabłka i gruszki królują na naszych stołach. Na przykład pyszna szarlotka z cynamonem to zdecydowanie jesienne skojarzenia. Ale warto także pomyśleć nad nieco innym wykorzystaniem jabłek czy gruszek, na przykład w takich szybkich i prostych deserkach.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Krem waniliowy:

  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z jednej laski wanilii

Gruszki:

  • 3 gruszki
  • 3 g masła

Karmel:

  • 180 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g masła dodać kawałki na wolnym ogniu
  • 50 g śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową, nałożyć do szklaneczek.

Krok  2
2.

Gruszki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszki, podsmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni.

Krok  3
3.

Na tę samą patelnię wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło, wymieszać. Zdjąć z ognia i stopniowo wlać śmietankę, cały czas mieszając. Karmel wlać na warstwę serka mascarpone. Na wierzchu ułożyć gruszki. Schłodzić przed podaniem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski