Deserki z galaretką owocową

Deserki z galaretką owocową

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki, Pikniki i grille, Karnawał

Deserki wyporcjowane w małych szklaneczkach to świetny pomysł nie tylko na codzienny deser, ale także na rodzinne spotkanie czy domową imprezę. Pełne owoców galaretki, jogurtowa warstwa oraz chrupiąca, migdałowa granola to połączenie, wobec którego nie da się przejść obojętnie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Galaretka owocowa

  • 300 g owoców mrożonych (jeżyny i jagody)
  • 250 g wrzącej wody
  • 60 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 35 g żelatyny
  • 70 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Warstwa jogurtowa

  • 400 g jogurtu gęstego
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 25 g żelatyny
  • 60 g gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Granola

  • 120 g płatków owsianych
  • 50 g roztopionego masła
  • 40 g posiekanych migdałów
  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Galaretka owocowa: porcję żelatyny rozpuścić w wodzie. Cukier zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, dodać do owoców, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. rnWarstwa jogurtowa: porcję żelatyny rozpuścić w wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę, wymieszać.

Krok  2
2.

Wszystkie składniki na granolę wymieszać w misce. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez około 12-15 minut (w trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać granolę łyżką). Po upieczeniu ostudzić.

Krok  3
3.

Galaretkę owocową wyłożyć na dno szklaneczek. Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć warstwę jogurtową. Na wierzch wsypać granolę. Można dodatkowo udekorować owocami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski