Mus piernikowo – czekoladowy

Mus piernikowo – czekoladowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Propozycja na deser dla prawdziwych czekoladoholików! Kto nie kocha połączenia piernika i czekolady? A zwłaszcza w okresie świątecznym! Wypróbuj nasz przepis i zrób domownikom słodką niespodziankę!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 0,5 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 łyżki masła

Opcjonalnie:

  • Garść orzechów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, krem czekoladowy oraz przyprawę do piernika – wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.

2.

W zależności od rodzaju ciasteczek i naszych preferencji, kruszymy je na mniejsze, miksujemy na piasek, lub zostawiamy w całości.

3.

Ze śliwek wydrążamy pestki i karmelizujemy na patelni z cukrem i masłem. Następnie blendujemy je na gładką masę.

4.

W pucharkach układamy kolejno ciastka – pokruszone lub w całości, mus czekoladowy i mus śliwkowy. Wierzch możemy posypać pokruszonymi orzechami. Deser przechowujemy w lodówce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski