Drożdżówki rożki z jabłkami

Drożdżówki rożki z jabłkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki

Zimę da się lubić! To sezon na wykorzystanie jabłek, wyśmienicie pasujących do drożdżówek z cynamonem, szarlotek i strucli.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 75 g masła
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • 5 g suszonych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 200 g cukru trzcinowego cukier Królewski
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Migdały w płatkach
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym mikserem przez 5 minut. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, dodać jajka, ciepłe mleko, zagnieść. Wlać rozpuszczone masło, zagnieść ciasto, wyrobić około 10 minut, po czym odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut.

Krok  2
2.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wsypać jabłka i cukier, smażyć około 7-10 minut, aby zmiękły, ale się nie rozpadły całkowicie. Dodać cynamon, wymieszać, ostudzić.

Krok  3
3.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykroić kwadraty, nałożyć jabłka, złożyć w trójkąty. Wierzch naciąć, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać migdałami w płatkach. Piec w temp. 180°C przez około 30-35 minut na złoty kolor.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!