Popovers

Popovers

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Przepisy na niemarnowanie, Walentynki, Jesienne wypieki

Pomysł na szybki deser kiedy liczy się efekt? Zrób Popovers! Wykorzystaj przetwory z ubiegłego lata i produkty z kończącym się terminem ważności. Niech w Twojej kuchni będzie pysznie i nic się nie marnuje!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

– 2 jajka
– 1 szklanka mąki (160 g)
– 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
– 1,5 łyżki masła klarowanego
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
– 330 ml śmietanki 30%
– 1,5-2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
– sok z ½ cytryny
– skórka z cytryny
– dżem malinowy
– listki mięty

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Jajka wymieszać z mlekiem i masłem za pomocą trzepaczki. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia.

2.

Formę na muffinki lub specjalną formę do popovers wysmarować masłem. Warto wysmarować również górę foremki, nie tylko wgłębienia.

3.

Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 25-30 minut (do czasu aż popovers będą ładnie wyrośnięte i rumiane).

3.

W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę 30%. Następnie dodać cukier puder Cukier Królewski, sok i skórkę z cytryny. Krótko ubić (do połączenia). Gotowe popovers podawać z cytrynową bitą śmietaną, dżemem malinowym, startą skórką z cytryny i listkiem mięty.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się