Blogerka poleca
Lemoniady na lato
Szybki pomysł na orzeźwiające napoje dla całej rodziny? Smaczne, szybkie i zdrowe! Wypróbuj jeden z dwóch przepisów na najlepsze lemoniady na lato!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Lemoniada z rabarbaru
- 2 litry wody
- ok. 4-5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek Cukru Królewskiego
- 2 cytryny
- kilka truskawek
- lód
- świeża mięta (opcjonalnie)
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 5 łyżek cukru drobnego Cukier Królewski
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 5-6 baldachów kwiatów czarnego bzu
- lód
Przygotowanie
1
krok
Lemoniada z rabarbaru - Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i przelewamy przez sito do dzbanka. Dodajemy pokrojone w plasterki cytryny, miętę, lód i gotowe.

2
krok
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu - Wodę gotujemy, dodajemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i przelewamy do karafki, dodajemy cytryny i pomarańcze pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodajemy kwiaty bzu, lód, wszystko mieszamy. Najlepiej, żeby tak przygotowana lemoniada odstała ok. 3-4 dni, ale świetnie też smakuje od razu.

Składniki
Lemoniada z rabarbaru
- 2 litry wody
- ok. 4-5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek Cukru Królewskiego
- 2 cytryny
- kilka truskawek
- lód
- świeża mięta (opcjonalnie)
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 5 łyżek cukru drobnego Cukier Królewski
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 5-6 baldachów kwiatów czarnego bzu
- lód
Smacznego !
Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami
Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami
Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe
Biało-czerwone galaretki