Lemoniady na lato

Lemoniady na lato

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Szybki pomysł na orzeźwiające napoje dla całej rodziny? Smaczne, szybkie i zdrowe! Wypróbuj jeden z dwóch przepisów na najlepsze lemoniady na lato!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Lemoniada z rabarbaru

  • 2 litry wody
  • ok. 4-5 łodyg rabarbaru
  • 5 łyżek Cukru Królewskiego
  • 2 cytryny
  • kilka truskawek
  • lód
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

  • 2 litry wody
  • 5 łyżek cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 5-6 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • lód

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Lemoniada z rabarbaru – rnRabarbar kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą.rnDodajemy cukier i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i przelewamy przez sito do dzbanka.rnDodajemy pokrojone w plasterki cytryny, miętę, lód i gotowe.

Krok  2
2.

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu -rnWodę gotujemy, dodajemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia.rnStudzimy i przelewamy do karafki, dodajemy cytryny i pomarańcze pokrojone w cienkie plasterki.rnNastępnie dodajemy kwiaty bzu, lód, wszystko mieszamy.rnNajlepiej, żeby tak przygotowana lemoniada odstała ok. 3-4 dni, ale świetnie też smakuje od razu.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!