Kompoty owocowe

Kompoty owocowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Jeśli uwielbiasz kompot owocowy właściwości tego napoju, sprawią, że pokochasz go jeszcze bardziej. Kompot owocowy domowy to skarbnica cennych witamin i składników odżywczych. Tego typu wartości odżywcze m.in. stymulują odporność i zapobiegają starzeniu się skóry. Dlatego warto zadbać o to, aby regularnie gościł w naszym menu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kompot czerwony:

  • 300 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 80-100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 ½ litra wody
  • Kora cynamonu (opcjonalnie)

Kompot fioletowy:

  • 100 g borówek
  • 100 g jeżyn
  • 100 g jagód
  • 200 g śliwek
  • 80-100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 ½ litra wody

PRZYGOTOWANIE

Domowy kompot wymaga jedynie wybranych owoców lub ich mieszanek, cukru, wody, słoików z zakrętkami i ewentualnie przypraw – cynamonu, goździków, wanilii lub innych. Aby przygotować kompot owocowy na zimę do słoików, wystarczy:

Krok  1
1.

Dokładnie umyć owoce, pokroić i pozbawić pestek.

Krok  2
Krok  2
2.

Umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki.

Krok  3
3.

Wsypać owoce do słoików, zasypać cukrem zalać wodą.

Krok  4
4.

Zapasteryzować w garnku z wrzątkiem wyłożonym ścierką przez 30 minut od zagotowania wody

Ten łatwy przepis z pewnością będzie łatwy do powtórzenia dla każdego, a dzięki słoikom z domowym kompotem można dostarczyć sobie jesienią i zimą cennych składników odżywczych bez potrzeby kupowania gotowych napojów!

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!