Gofry z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem 

Gofry z bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki
6/8 sztuk – w zależności od wielkości gofrów 

Ciasto:  

  • Półtorej szklanki mąki pszennej 
  • Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżeczki cukru pudru Królewskiego 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 jaja 
  • Pół szklanki oleju roślinnego lub 150 g roztopionego masła 
  • Półtorej szklanki mleka 

Bita śmietana: 

  • Śmietanka kremówka 36% 
  • Cukier puder Królewski

Dodatki: 

  • Ulubione owoce, np. borówki, maliny, truskawki 

PRZYGOTOWANIE

1.

Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier Królewski, cukier wanilinowy) połączyć w misce i wymieszać. Następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, do połączenia się składników. Ciasto można odstawić na kwadrans by „odpoczęło”, jednak nie jest to konieczne.

2.

Rozgrzać gofrownicę. Ciasto nakładać chochelką i dokładnie wypełniać nim miejsce na każdego gofra (musi być rozprowadzone na całej powierzchni). Gofry piec przez około 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia (powinny być lekko zarumienione).

3.

Gofry po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem.

4.

Rekomendacja: Na każe 500ml śmietanki dodać dwie płaskie łyżki cukru pudru Królewski.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się