Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Przepisy na niemarnowanie

Nigdy więcej nie marnuj truskawek. Zrób z nich najlepszy truskawkowy sorbet! Będzie idealnym deserem na ciepłe dni i wspomnieniem lata w chłodniejszych miesiącach.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 8 listków świeżej mięty
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1.

Cukier podgrzewamy z wodą do momentu aż cukier się rozpuści.

2.

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Wrzucamy do kielicha blendera razem z miętą, syropem cukrowym i sokiem z cytryny i miksujemy na gładką masę.

3.

Następnie przelewamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 12 h.

4.

W tym czasie mieszamy sorbet w pojemniku co 2-3 godziny. Wyciągamy sorbet z zamrażarki na około 20 min przed podaniem, żeby łatwiej się nakładał.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!