Zapiekane jabłka pod kruszonką

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Jabłka z cynamonem to idealne połączenie, które na pewno skusi niejedno podniebienie. A kiedy dodamy do nich słodką, kruchą kruszonkę to prawdopodobnie nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Przepis na ten deser jest bardzo praktyczny, ponieważ zawiera niewielka ilość składników i bardzo szybko się go przygotowuje. Warto zaserwować go z jogurtem naturalnym lub gałką ulubionych lodów.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kruszonka:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru białego Cukier Królewski

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

1.

Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę.

2.

Do miski dodać mąkę krupczatkę, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Rozetrzeć w palcach tak, aby powstała kruszonka.

3.

Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać cynamonem. Wierzch obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 30 minut. Podawać na ciepło, np. z jogurtem naturalnym lub gałką ulubionych lodów.

Instagram

@cukierkrolewski