Lizaki bezowe

Lizaki bezowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Desery owocowe, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

Obchodzenie dnia dziecka może być świetną okazją do tego, aby wspólnie przygotować COŚ słodkiego. Co powiecie na kolorowe lizaki bezowe? Są proste w przygotowaniu a ich dekoracja to prawdziwa przyjemność dla każdego!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 4 białka 
  • 250 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • 8 g octu ryżowego lub soku z cytryny 
  • Połówka buraka (na 2-3 łyżki soku z buraka)
  • Około 50 g liści szpinaku (na 2-3 łyżki soku z liści szpinaku) 
  • 1 łyżeczka kurkumy + 2 łyżki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka ubić, następnie stopniowo dodawać do nich po łyżeczce cukier, cały czas je ubijając. Gdy cały cukier zostanie dodany wsypać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie porządnie ubić.

2.

Z buraka i liści szpinaku wycisnąć sok. Kurkumę wymieszać z wodą.

3.

Masę podzielić na 3 części. Do każdej dodać kolejno sok z buraka, szpinaku i kurkumę. Wymieszać. Masy przełożyć do rękawów cukierniczych i na papierowe rurki do napojów wyciskać dowolne kształty tak, aby powstały lizaki.

4.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80°C i suszyć około 2,5-3 godziny.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!