Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Resztki szpinaku czy zalegający w lodówce buraczek z obiadu? Super pomysłem na wykorzystanie takich “resztek” warzyw jest dodanie ich do ciasta naleśnikowego. Nie dość, że nic się nie zmarnuje, to uzyskamy świetny efekt wizualny w postaci kolorowych placuszków, które skuszą każdego.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 420 g mleka
  • 25 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • Szczypta soli
  • 10 g oliwy
  • 100 g szpinaku
  • 30 g gorącej wody
  • 100 g ugotowanego buraczka
  • Olej do smażenia

Nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu
  • 200 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • Owoce do dekoracji: borówki, kiwi, pomarańcza, czerwone porzeczki
  • Cukier puder Cukier królewski do oprószenia wierzchu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać cukier, sól i oliwę oraz stopniowo mleko. Wymieszać ciasto, odstawić na 10 minut.

Krok  2
2.

Szpinak zalać gorącą wodą, zmiksować blenderem. Buraczek zmiksować blenderem. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać puree z buraczka, do drugiej – szpinak. Każdą wymieszać i odstawić jeszcze na 5 minut.

Krok  3
3.

Twaróg, jogurt i cukier wymieszać. Z ciasta usmażyć na patelni naleśniki. Każdy nadziać kremem sernikowym, zrolować. Wierzch udekorować owocami, oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!