Pancakes dyniowe z musem bananowym

Pancakes dyniowe z musem bananowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Zasmakuj się w dyni tej jesieni! To warzywo jest tak uniwersalne, że świetnie sprawdzi się zarówno w przepisach wytrawnych, jak i słodkich. Dziś serwujemy puszyste pancakes z musem bananowym. Po prostu pycha!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto na placuszki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g puree z dyni
  • 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus bananowy:

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 70 g gęstego jogurtu

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Opcjonalnie: orzeszki do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE

1.

Banany obrać, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, wymieszać.

2.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem.

3.

Białka oddzielić od żółtek, ubić.

4.

Puree z dyni wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na patelni, na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor. Podawać z musem bananowym i bitą śmietaną.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!