Ciasteczka dyniowe na Halloween

Ciasteczka dyniowe na Halloween

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki

Niech smak dyniowych ciasteczek na Halloween porwie Cię do reszty! Środek ciasteczek posmaruj dżemem lub czekoladą. Spędź chwile grozy w słodkim towarzystwie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z dyni
  • 120 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Około 350-400 g gęstego dżemu wiśniowego
  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cukier, następnie puree z dyni, żółtko i masło. Zagnieść ciasto.

2.

Rozwałkować, wykrawać ciastka w kształcie dyni – połowę z wykrojonymi uśmiechami i oczami, połowę – bez. Piec w temp. 180°C przez 12 minut. Ostudzić.

Krok  3
3.

Przełożyć dżemem wiśniowym, złożyć ciasteczka. Zanurzyć w cukrze drobnym tak, oby oblepił wierzch ciasteczek (można je uprzednio lekko zwilżyć wodą).

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!