Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Czym byłaby jesień bez dyni? Zaskocz gości i domowników przepysznymi bułeczkami dyniowymi. Dodaj ulubione powidła lub inne dodatki i ciesz się wspaniałym smakiem!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 100 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru Królewskiego
  • 200 g puree z dyni
  • 1 białko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 420 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 75 ml oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 żółtko+ 2 łyżki mleka
  • kawałki cynamonu, do dekoracji
  • cienki sznurek

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko oraz wodę podgrzać i przelać do miski, dodać puree z dyni, drożdże oraz cukier. Całość wymieszać.

2.

Dodać mąkę, białko, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 10 minut robotem lub rękami.

3.

Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na 9 równych części. Uformować kulki.

4.

Każdą kulkę ciasta delikatnie obwiązać sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części. Można robić to przy pomocy jednego kawałka lub przy użyciu 3 kawałków sznurka. Sznurek związujemy dość luźno, żeby ciasto swobodnie rosło.

5.

Tak przygotowane kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 20–30 minut. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

6.

Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec około 20 minut.

7.

Sznurek rozciąć i wyjąć dopiero kiedy bułki przestygną. Na środek każdej bułeczki wbić kawałek cynamonu.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!