Warstwowy deser dyniowo-czekoladowy z orzechami

Warstwowy deser dyniowo-czekoladowy z orzechami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Karnawał, Przepisy na niemarnowanie

Jesień to jabłka, śliwki, orzechy i… dynia! Jest tak uniwersalna, że świetnie sprawdza się zarówno w przepisach wytrwanych, jak i słodkich. Dziś serwujemy lekki mus dyniowy, w połączeniu z warstwą chrupiących ciasteczek, aksamitnego musu czekoladowego i orzechów w karmelu. A wszystko zamknięte w słoiczku.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Warstwa z ciastek owsianych:

  • 150 g pokruszonych owsianych ciasteczek

Mus dyniowy:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 g wody
  • 60 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka żelatyny

Mus czekoladowy:

  • 220 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 50 g masła

Orzechy w karmelu:

  • 200 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 60 g masła
  • 200 g orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200C przez około 30 minut. Zmiksować blenderem na purre, do ciepłego puree dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z puree, ostudzić. Ciasteczka pokruszyć, wyłożyć nimi dno słoiczków, nałożyć warstwę musu z dyni, wstawić do lodówki do stężenia.

Krok  2
2.

Śmietankę, czekoladę, masło, kakao i cukier rozpuścić w garnuszku. Ostudzić, następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krok  3
3.

Cukier rozpuścić na patelni (nie mieszać). Gdy cały się rozpuści dodać masło, wymieszać. Lekko ostudzić, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Do słoiczków z musem dyniowym nałożyć krem czekoladowy, a na wierzch orzechy w karmelu.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!