Semifreddo z truskawkami

Semifreddo z truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

Słoneczne lato najlepiej smakuje w duecie z pysznym, zimnym deserem! Lody Ci się przejadły i masz ochotę zaskoczyć domowników czymś nieoczywistym? Wypróbuj nasz niezawodny przepis na Semifreddo.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400ml śmietanki 30%
  • Pół szklanki cukru pudru Cukier Królewski
  • Łyżka aromatu waniliowego
  • Dwie garści truskawek
  • Tabliczka białej czekolady
  • 60 g herbatników kakaowych

Polewa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • dowolne owoce

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, a w osobnej misce ubić białka.

2.

W kolejnej misce ubić śmietankę, a następnie połączyć z masą z żółtek. Mieszać do połączenia. Do masy dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie wymieszać, żeby utrzymać puszystość.

3.

Dodać aromat, pokrojone drobno truskawki i pokruszone herbatniki. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.

4.

Śmietankę na polewę podgrzać w rondelku, dodać połamaną gorzką czekoladę, poczekać do roztopienia, a następnie wymieszać energicznie do połączenia. Polewę wystudzić, a następnie polać zmrożone semifreddo i udekorować według uznania.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!