Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Owoce zapiekane pod słodką kruszonką to przepyszny deser, który latem i jesienią sprawdza się najlepiej. Mnogość sezonowych owoców sprawia, że możemy dowolnie zestawiać ze sobą różne smaki i pomysły. A więc puśćmy nieco wodze fantazji i do dzieła!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Nadzienie:

  • 1 kg nektarynek lub brzoskwiń
  • 250 g borówek
  • 50 g Cukru Królewskiego
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g masła

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g schłodzonego masła
  • 100 g Cukru Królewskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 50 g migdałów w płatkach

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Brzoskwinie lub nektarynki pokroić na kawałki. Wsypać do miski, dodać cukier, odstawić na około 15 minut, aż puszczą sok. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Krok  2
2.

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło, wsypać cukier i rozgnieść palcami tak, aby powstała kruszonka. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.

Krok  3
3.

Kokilki wysmarować masłem. Nałożyć brzoskwinie, wsypać borówki. Wierzch posypać obficie kruszonką, a następnie płatkami migdałów. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor).

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski