Długi weekend majowy to najczęściej początek sezonu grillowego. Spotykamy się wtedy na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi, korzystając z pierwszych ciepłych dni. Towarzyszy nam oczywiście wiele smakołyków – pieczone kiełbaski, mięso, warzywa i sałatki to standardowe potrawy z rusztu. Dobór dodatków uzależniamy od naszych preferencji smakowych. Co z deserami? Nie zawsze przyrządzamy je na grillowe spotkania, zakładając, że trudno przygotować takie, które łatwo będzie skonsumować na świeżym powietrzu, najczęściej na stojąco. Nic bardziej mylnego! Poniżej proponujemy kilka świetnych i praktycznych pomysłów na desery, które uzupełnią dania przyrządzane na rożnie.
Jeden z najlepszych sposobów na deser, który świetnie sprawdzi się do zjedzenia na świeżym powietrzu, to ciasteczka. Niewielkie i bardzo poręczne, łatwo osłodzą grillowe spotkanie, zwłaszcza w niestandardowych warunkach. Możesz je przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki czemu oszczędzisz czas. Upieczone ciastka połóż na dużym talerzu lub w miseczce – to dodatkowo zachęci gości do częstowania się nimi. W taki sposób możesz też zapewnić dodatkowy element zabawy i rozrywki, np. serwując ciasteczka w wróżbami. Umieść w nich zabawne napisy lub ciekawe gry i zadania do wykonania na świeżym powietrzu, a połączysz wspaniały smak deseru z praktycznym pomysłem na spędzenie wolnego czasu.
Innym przysmakiem, który możesz zaproponować swoim gościom, są pyszne czekoladowe ciasteczka z krówkami. Serwując je w małych opakowaniach na babeczki lub na niewielkich serwetkach, ułatwisz ich jedzenie na świeżym powietrzu.
Wiemy, że w ferworze przygotowań do grillowego spotkania lub na piknik liczy się każda chwila! Dlatego świetnym pomysłem będzie np. przyrządzenie deseru w wersji maksi i późniejsze pokrojenie go na mniejsze porcje, które łatwo trafią wprost do ust Twoich gości. Przykładem takiego przysmaku może być wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i owocami, które zmieni się później w poręczne mniejsze kawałki. Inną propozycją są batoniki owsiane z malinami, które upieczesz szybko na blasze, a następnie pokroisz na porcje.
Bardzo dobrym pomysłem na grillowy lub piknikowy deser są przysmaki z ciasta drożdżowego. Możesz je przygotować wcześniej, bo długo zachowują świeżość. Łatwo też dopasujesz ich formę do konkretnej okazji – na spotkanie na łonie natury idealne będą bułeczki. Wzbogać ich smak ciekawymi dodatkami, np. sezonowymi owocami, białym serem lub rodzynkami. Tak przygotowany deser bardzo łatwo nie tylko przetransportować, ale także zjeść bez ryzyka zbędnego ubrudzenia się. Szczególnie polecamy bułeczki z truskawkami i rabarbarem, które na puszystym, słodkim cieście świetnie skomponują się z grillowymi i piknikowymi potrawami.
Innym drożdżowym deserem, który będzie pasował do spotkań na świeżym powietrzu w czasie długiego weekendu, będą brioszki. Te francuskie przysmaki przyrządzamy na bazie ciasta drożdżowego, ale ze zwiększonymi proporcjami masła i jajek. To sprawia, że ich skórka jest złocista i chrupiąca, a wnętrze niezwykle delikatne i puszyste. Oczywiście możesz urozmaicić ich smak dowolnymi dodatkami, np. owocami sezonowymi czy serem. Wypróbuj też świetny przepis na brioszki z budyniem waniliowym i rodzynkami.
Grille, pikniki i inne spotkania na świeżym powietrzu powinny obfitować w jedzenie, które można łatwo skonsumować; na pewno nie chcesz się także martwić o jego pozostałości czy sposób przeniesienia z miejsca na miejsce. Podane przykłady deserów sprawdzą się pod tym względem bardzo dobrze. A dodatkowo zachwycą Ciebie i Twoich gości cudownym smakiem i aromatem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się