Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Dla dzieci Urodziny Podwieczorek Masło

Blogerka poleca

Sezamki

Ciasteczka, które każdy z nas zna z dzieciństwa bardzo łatwo przygotować w domu. Są super chrupkie i pyszne. Można je ze sobą wszędzie zabrać, wystarczy papierowa torebka do przechowania. Dodatkowo warto je wzbogacić dodatkiem ulubionych orzechów lub nasion.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Dla dzieci Urodziny Podwieczorek Masło

Składniki

Składniki

  • 450 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 120 g masła
  • 60 g śmietanki 30%
  • 400 g sezamu
  • 170 g migdałów
  • 70 g nasion chia
  • spora szczypta soli

Przygotowanie

1

krok

Na suchej patelni podprażyć cały sezam tak, aby nabrał lekko złocistego koloru. Migdały posiekać.

2

krok

Cukier rozpuścić na patelni lub w garnku, podgrzewając go na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści dodać do niego pokrojone na kawałki masło. Energicznie wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Dodać sól, sezam, nasiona chia i migdały, wymieszać.

3

krok

Od razu po wymieszaniu z bakaliami masę karmelową przełożyć na papier do pieczenia, wierzch przykryć również papierem do pieczenia i całość rozwałkować jak najcieniej. Zdjąć wierzchni papier i od razu pokroić nożem w dowolne kształty ciasteczek (dopóki masa jest ciepła). Ewentualnie, gdy już zastygnie można ją połamać na nieregularne kształty.

Składniki

Składniki

  • 450 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 120 g masła
  • 60 g śmietanki 30%
  • 400 g sezamu
  • 170 g migdałów
  • 70 g nasion chia
  • spora szczypta soli

Smacznego !

Opublikowano 20.05.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tradycyjna karpatka

Kompoty owocowe

Babeczki cytrynowe

Lemoniady na lato