Bostock z czerstwej brioszki

Bostock z czerstwej brioszki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa migdałowa

  • 100g mąki migdałowej
  • 80g miękkiego masła
  • 80g drobnego Cukru Królewskiego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

 

Syrop cytrynowy

  • 100ml wody
  • 50g drobnego Cukru Królewskiego
  • 50ml soku z cytryny

Dodatkowo

  • 4 kromki czerstwej brioszki (już chałki/chleba tostowego)
  • 30g płatków migdałowych
  • 250g świeżych sezonowych truskawek
  • Cukier puder Królewski do oprószenia
  • Lody waniliowe do podania

PRZYGOTOWANIE

1.

Syrop cytrynowy: składniki zagotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

2.

Masa migdałowa: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

3.

Czerstwą chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 2-2,5 cm (potrzebujemy 4 kromki). Każdą nasącz cytrynowym syropem i umieść na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż masę migdałową (polecam przez rękaw cukierniczy). Na górze umieść plasterki truskawek i posyp płatkami migdałowymi.

4.

Piecz w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjmij, podawaj na ciepło oprószając cukrem pudrem. Możesz pokusić się także o gałkę ulubionych lodów

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się