Karmel

Karmel

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

140 g drobnego cukru Królewskiego 
100 g śmietanki 30% 
70 g masła 82% 
Duża szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru, aby przykryć dno. Podgrzewaj, aż cały cukier się roztopi. Nie mieszaj! Wsyp kolejną partię cukru. Od tego momentu możesz mieszać, żeby równomierniej się rozpuszczał i nie przypalił. Gdy ostatnia partia będzie się rozpuszczać, oczyść szpatułkę, zdrapując kryształki cukru przy pomocy noża. Zmniejsz ogień na mały. Dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.

2.

Przełóż karmel do wąskiego pojemnika. Dodaj masło i sól. Dokładnie zblenduj. Dzięki blendowaniu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.
Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do zamrażarki na min. 1 godzinę. Potem możesz przełożyć sos do lodówki.

Przechowywanie:
W lodówce – kilka tygodni
W zamrażarce – nawet 6 miesięcy

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się