Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Zapach grillowanych smakołyków na wiosnę roznosi się w wielu naszych ogrodach. To świetny sposób na spędzenie czasu z najbliższymi i odpoczynek z pysznym jedzeniem w tle. Dla uprzyjemnienia tego czasu my proponujemy do menu dodać pyszne żeberka, w glazurze. Lśniące, lepkie, aromatyczne i pyszne!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól
  • Dymka
  • Grillowane warzywa do podania: papryka, cukinia, czerwona cebula

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Żeberka pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka. Dodać obrane marchewki, ziele angielskie, liście laurowe i sól, wlać tyle wody, aby pokryła mięso i całość gotować na wolnym ogniu około 60 minut. Żeberka wyjąć, ostudzić.

Krok  2
2.

Przygotować marynatę. Chilli posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, przecier pomidorowy, sos sojowy, Worcestershire, ocet balsamiczny, paprykę w proszku, oliwę, sól i cukier. Wymieszać.

Krok  3
3.

Żeberka natrzeć marynatą, odstawić na 2-3 godziny. Następnie zgrillować (w trakcie grillowania dodatkowo posmarować wierzch marynatą). Wierzch posypać posiekaną dymką. Podawać z grillowanymi warzywami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się