Kaczka w sosie śliwkowym

Kaczka w sosie śliwkowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Mięsne dania w towarzystwie lekko słodkich, owocowych sosów to świetny pomysł na nie-nudy obiad. Tym razem postawiliśmy na śliwki, które świetnie sprawdzą się w towarzystwie piersi z kaczki. Dwa składniki i kilka dodatków, a smak jest naprawdę wyjątkowy.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 3 piersi z kaczki ze skórą
  • 8 śliwek
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • ½ cebuli
  • 2 g masła
  • Sól, pieprz czarny
  • Pieprz cytrynowy
  • Szczypta majeranku
  • Opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Pierś z kaczki naciąć na skórze. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Usmażyć na złoty kolor (około 15 minut).

Krok  2
2.

Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojona w pióra cebulę. Zeszklić. Dodać 6 śliwek pokrojonych na kawałki. Doprawić solą, pieprzem czarnym, majerankiem, dodać 5 g cukru. Całość smażyć aż śliwki zmiękną. Następnie zmiksować blenderem na sos.

Krok  3
3.

Na suchą patelnię wsypać pozostały cukier i rozpuścić. Dwie pozostałe śliwki pokroić na cząstki. Dodać na patelnię, skarmelizować z cukrem. Usmażoną pierś z kaczki pokroić w plastry, ułożyć na talerzu wraz z karmelizowanymi cząstkami śliwek i polać sosem. Opcjonalnie można udekorować natką pietruszki.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!