Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Połączenie słodyczy, smaku słonego i pikantnego to podstawa kuchni azjatyckiej. Pierś kaczki w naszej orientalnej odsłonie, podana z mnóstwem warzyw to nietuzinkowy pomysł na pyszny, pełnowartościowy i zdrowy obiad dla całej rodziny.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 30 g ciepłej wody
  • 30 g sosu sojowego
  • 15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki chilli w płatkach
  • Kawałek kory cynamonu lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku

Dodatki:

  • Kiełki fasoli mung
  • Suszone grzyby mun
  • Sałata lodowa
  • Biała cebula
  • Marchewka
  • Zielony ogórek

Ryżowe placuszki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mleka
  • Około 50 g wody
  • Sól
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce. Skórę na piersi kaczki naciąć. Położyć skórą na zimną patelnię, smażyć około 5-7 minut, aż wytopi się tłuszcz. Zostawić około 2 łyżki, pozostałą część wylać. Za pomocą pędzelka posmarować obficie mięso marynatą, smażyć z dwóch stron, co chwilę smarując marynatą przez około 10 minut. Na koniec wlać całą marynatę na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu jeszcze 5 do 10 minut.

Krok  2
2.

Wszystkie warzywa pokroić: marchewkę i ogórek w słupki, cebulę w pióra, sałatę poszatkować. Grzyby Mun zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, następnie gotować 10 minut. Odcedzić, pokroić w paski. Kiełki fasoli mung odsączyć. Ułożyć warzywa na desce lub półmisku, oprószyć solą i chilli.

Krok  3
3.

Składniki na placuszki wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być podoba do ciasta naleśnikowego. Placki usmażyć na rozgrzanym oleju.

Pierś z kaczki zdjąć z patelni, pokroić na plastry. Na ryżowe placuszki nałożyć porcję warzyw, mięso, polać glazurą ze smażenia kaczki.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się