Karnawał jest okresem zabawy, radości i spotkań towarzyskich. To także czas obfitości, kiedy można, a wręcz powinno się dobrze zjeść. Karnawałowy klimat kojarzy się przede wszystkim z pączkami, racuchami i innymi smażonymi smakołykami. Jednak słodkich przysmaków, które można wtedy przyrządzić, jest dużo więcej. Wiele z nich przygotowuje się tak, by móc podzielić się nimi z innymi, a część z nich tak, by cieszyć się ich smakiem w domowym zaciszu. Chcesz poznać najlepsze pomysły na desery i ciasta karnawałowe? Oto one!
Tłusty czwartek, ostatki – to dni, których kulinarnym znakiem rozpoznawczym jest pączek. Bez względu na to, czy wolisz te ciastka z lukrem czy z cukrem pudrem, możesz wybierać spośród tak wielu rodzajów nadzienia, że z pewnością odnajdziesz takie, które Cię zachwycą. Również samodzielne przygotowanie pączków nie jest trudne. Wystarczy sprawdzony przepis na ciasto i lukier, a pozostałe dodatki (nadzienie i posypkę) możesz dowolnie dopasować do swoich upodobań. Szczególnie polecamy pączki z lukrem i migdałami – puszyste ciasto i wyśmienity lukier tworzą wyjątkowo pyszną całość!
Jednak karnawał to nie tylko pączki. Wśród innych smażonych smakołyków ogromną popularnością cieszą się faworki (chrust), oponki i racuchy, a także przysmak Hiszpanów, czyli churros – smażone, długie pączki z ciasta parzonego. Szczególnie uwielbiane w wersji z obfitą posypką cukrową lub w towarzystwie czekolady.
W karnawale przygotowujemy przede wszystkim desery z dużą ilością czekolady – w każdym wydaniu! Możesz postawić na klasykę, np. blok czekoladowy, który urzeka wyrazistym smakiem i różnorodnością tekstur zanurzonych w nim dodatków. Przepis na wyśmienity blok czekoladowy znajdziesz TUTAJ. Możesz też wypróbować naprawdę szybki, ale wyjątkowo efektowny i pyszny pomysł na karnawałowy wypiek z czekoladą, czyli lava cake. A wszystkim tym, którym czekolady nigdy za wiele, polecamy desery z podwójną, a nawet potrójną dawką tego smakołyku, takie jak np. sernik z korzenną nutą. Orzechowe i korzenne dodatki to też tradycyjna mieszanka smaków na czas karnawału. Ma ona balansować słodkie nuty deserów.
Aby zachować nieco równowagi między kalorycznością i słodkością tradycyjnych karnawałowych wypieków a ich zdrową alternatywą, warto wypróbować również te przysmaki, które będą nieco lżejsze, np. desery z owocami. Ze względu na zimową porę możesz skorzystać z owoców całorocznych, takich jak jabłka, pomarańcze czy kiwi, albo z owoców mrożonych – malin lub truskawek. Te ostatnie szczególnie dobrze sprawdzą się np. w połączeniu z czekoladową tartą lub w lekkim, zdrowym musie owocowym z kiwi.
W tym okresie zabawy zwykle pozwalamy sobie na nieco więcej deserowych szaleństw, nie zwracając tak bardzo uwagi na kaloryczność dań. To również czas eksperymentów, dlatego warto połączyć tradycję z nutą ekstrawagancji, np. wypróbować klasyczne pączki, ale w niecodziennym wydaniu. Cokolwiek jednak zagości na naszych talerzach, najważniejsze jest to, aby każdy z karnawałowych wypieków przywodził nam na myśl czas radości spędzony z rodziną i przyjaciółmi.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się