Domowe karmelki

Domowe karmelki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Karnawał, Walentynki

Gdy nie ma w domu nic słodkiego, a najdzie Cię ochota na małe przyjemności zerknij do lodówki. Jeśli znajdziesz w niej masło i mleko, a w szafce cukier z tych trzech składników wyczarujesz słodkie, domowe cukierki – karmelki.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400 g cukru trzcinowego Cukier Królewski 
  • 80 g mleka 3.2%   
  • 30 g masła  
  • Opcjonalnie sól gruboziarnista  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Cukier umieścić w garnku lub na patelni, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

Krok  2
2.

Wyłączyć palnik, dodać do cukru masło, wymieszać. Następnie wlewać cienką strużką mleko, cały czas mieszając, do połączenia składników.

Krok  3
3.

Wylać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać solą. Odstawić w temp. pokojowej na około 2 godziny, aż masa stężeje i będzie się ją dało pokroić na cukierki.
Uwagi: aby przechować cukierki przez kilka dni warto je zawinąć w papierki z papieru do pieczenia, ponieważ są kleiste. Po 2-3 dniach karmelki skruszeją i przestaną być ciągnące.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się