Walentynkowe Millefeuille  

Walentynkowe Millefeuille  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki, Karnawał

Millefeuille to deser, który zachwyci Twoją Drugą Połówkę. Sprawdzi się świetnie jako walentynkowy słodki upominek.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki: 

  • Opakowanie ciasta francuskiego  
  • Cukier Puder Cukier Królewski do oprószenia wierzchu  
  • Świeże maliny do dekoracji 

Krem malinowy:  

  • 250 + 70 ml mleka  
  • 50 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski 
  • 1 budyń waniliowy  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z malin (przez sitko, aby usunąć pestki)   

 

Krem czekoladowy:  

  • 250 + 70 ml mleka  
  • 50 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski 
  • 1 budyń waniliowy  
  • 2 łyżki ciemnego kakao  
  • 300 g masła  
  • 180 g cukru pudru Cukier Królewski 

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto francuskie podzielić na parzystą liczbę prostokątów podobnej wielkości. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w temp. 200C przez około 15 minut, na lekko złocisty kolor.

2.

Ze składników na krem malinowy ugotować budyń, ostudzić.
Ze składników na krem czekoladowy ugotować budyń, ostudzić.

3.

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać budyń malinowy, do drugiej – czekoladowy. Zmiksować, nałożyć kremy do rękawów cukierniczych.

4.

Na upieczone, ostudzone ciasto francuskie wyciskać naprzemiennie krem czekoladowy i malinowy. Ułożyć dwie warstwy ciasta. Na wierzch nałożyć kilka malin, oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się