Eklery z malinami

Eklery z malinami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki

Połączenie malin i białej czekolady to wspaniale zgrany duet. A gdy umieścimy je na chrupiącym, lekkim cieście ptysiowym to powstanie nam bajeczny deser, który także pięknie się prezentuje.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na około 20 sztuk)

Ciasto:

  • 200 g wody
  • 100 g masła
  • 170 g maki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 60 g malin (można użyć mrożonych, przed użyciem rozmrozić i odlać nadmiar soku)

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki 30%
  • Liofilizowane maliny do dekoracji
  •  Świeże maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Wodę i masło zagotować, do wrzącego płynu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudź. Następnie dodać po jednym jajku i zmiksuj masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego, na papier do pieczenia wycisnąć ciasto, formując kształt eklerków. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

2.

Białą czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i malinami. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.

3.

Ostudzone eklery posmarować białą czekoladą. Wstawić na kilka chwil do lodówki, do stężenia czekolady. Następnie wycisnąć krem malinowy. Udekorować świeżymi malinami, posypać malinami liofilizowanymi. Schłodzić w lodówce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!