Miód, cukier (230g) i wodę podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia. Podkręcić płomień i gotować przez około 10 minut, aż na powierzchni powstaną duże bąble, a konsystencja zacznie przypominać syrop.
Domowe batoniki pełne bakalii, o słodkim, nugatowym wykończeniu to świetny pomysł na deser zarówno dla młodszych, jak i starszych. Idealnie sprawdzą się na nadchodzące Święta.
Proporcje i rodzaj bakalii można dowolnie modyfikować, aby w ten sposób stworzyć wiele różnych kombinacji smakowych.
Miód, cukier (230g) i wodę podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia. Podkręcić płomień i gotować przez około 10 minut, aż na powierzchni powstaną duże bąble, a konsystencja zacznie przypominać syrop.
Białka ubić wraz ze 100 g cukru na puszystą masę. Wlewać stopniowo gorący syrop, cały czas ubijając masę. Dodać orzechy, wymieszać.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć andrutami. Wyłożyć równą warstwę masy nugatowej, przykryć andrutami. Odstawić do ostygnięcia i stwardnienia (najlepiej do lodówki).
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się