Nugat z bakaliami  

Nugat z bakaliami  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Jesienne wypieki

Domowe batoniki pełne bakalii, o słodkim, nugatowym wykończeniu to świetny pomysł na deser zarówno dla młodszych, jak i starszych. Idealnie sprawdzą się na nadchodzące Święta.
Proporcje i rodzaj bakalii można dowolnie modyfikować, aby w ten sposób stworzyć wiele różnych kombinacji smakowych.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 230 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski  
  • 50 g miodu  
  • 50 g wody  
  • 2 białka  
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski 
  • 180 g migdałów w płatkach  
  • 100 g pistacji niesolonych  
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki  
  • Andrutowe blaty  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Miód, cukier (230g) i wodę podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia. Podkręcić płomień i gotować przez około 10 minut, aż na powierzchni powstaną duże bąble, a konsystencja zacznie przypominać syrop.

Krok  2
2.

Białka ubić wraz ze 100 g cukru na puszystą masę. Wlewać stopniowo gorący syrop, cały czas ubijając masę. Dodać orzechy, wymieszać.

Krok  3
3.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć andrutami. Wyłożyć równą warstwę masy nugatowej, przykryć andrutami. Odstawić do ostygnięcia i stwardnienia (najlepiej do lodówki).

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się