Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Tradycyjne, drożdżowe ciasto w wersji na słono, z kapustą i grzybami sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Wymaga chwili uwagi i czasu na przygotowanie, ale zdecydowanie jest tego wart!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 15 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
  • Sezam do posypania wierzchu

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Przygotować drożdżowe ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około godzinę, aby wyrosło.

Krok  2
2.

Kapustę odsączyć, lekko posiekać. Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać kapustę, wymieszać. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wlać 500 g wody, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około godzinę, aż kapusta zmięknie. Ostudzić.

Pieczarki obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do pieczarek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Smażyć około 10 minut. Dodać do kapusty, wymieszać.

Krok  3
3.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć ostudzoną kapustę, zwinąć w rulon. Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!