Mazurek, babka, sernik, pascha – te ciasta jednoznacznie przywodzą nam na myśl wiosenny czas świąt wielkanocnych. Obok świątecznych potraw obiadowych ciasta te nabierają niezwykłego, dostojnego znaczenia. Warto więc zadbać o to, by były pyszne i pięknie wyglądały. Dzięki przygotowanym przez nas przepisom masz pewność, że Twój wielkanocny stół będzie się fantastycznie prezentował i zachwycał domowników i gości wyjątkowym smakiem. Jakie ciasta na Wielkanoc będą najlepsze? Proponujemy zarówno przepisy tradycyjne, jak i takie, które zaskakują dodatkami czy formą podania. Poznaj najlepsze deserowe przepisy na Wielkanoc!
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Przyrządza się je na niskim, kruchym spodzie i wypełnia różnego rodzaju masą, najczęściej kajmakową lub orzechową. Często na tej warstwie zapieka się jeszcze kratkę z ciasta, ale to już zależy od naszych smakowych i wizualnych upodobań. Masa, która wypełnia po brzegi kruche ciasto, staje się swoistym płótnem, na którym przy pomocy bakalii, czekolady i owoców możemy tworzyć piękne obrazy, dodatkowo dekorujące świąteczny stół. Mazurki to zdecydowanie te wypieki na Wielkanoc, które muszą u Ciebie zagościć. Wykorzystaj do tego nasz łatwy i sprawdzony przepis na mazurek!
Kolejny wielkanocny klasyk, czyli babka. Jest miękka, puszysta i wspaniale uzupełnia świąteczny obiad. Można ją przyrządzić nie tylko z ciasta drożdżowego, ale również z tzw. ciasta kręconego, czyli ubijanego robotem kuchennym albo mikserem. Na święta często uzupełniamy i wzbogacamy jej smak dodatkowymi aromatami, np. cytrynowym, pomarańczowym lub pistacjowym. Polana słodkim lukrem – tradycyjnym lub smakowym – świetnie smakuje z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Idealna do podawania jako duża babka lub jako małe babeczki.
Można też upieczone w ten sposób ciasto podać w bardziej nowoczesnej formie, np. jako wielkanocne koszyczki. Bazą, która wypełnia czekoladowe foremki, jest właśnie rozdrobnione ciasto z babki majonezowej. Do tego pyszny, cytrynowy mus, który wspaniale przełamuje delikatny smak deseru. Modne ciasta na Wielkanoc? To jedna z propozycji!
Wiele osób uważa, że bez sernika nie ma świąt! Także tych wielkanocnych. I rzeczywiście, to kolejny tradycyjny wypiek, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Tym razem proponujemy nieco inną formę jego podania, jako miniserniczki na zimno. Te łatwe przepisy na Wielkanoc sprawią, że bardzo szybko przygotujesz naprawdę pyszny i efektywnie wyglądający deser.
Jeśli oprócz wyśmienitego smaku świątecznych wypieków na Wielkanoc zależy Ci również na oszałamiającym wyglądzie ciasta, wypróbuj te, które przybierają oryginalne formy lub… kolory. Wiosną, w czasie świąt szczególnie dobrze sprawdzą się zielone ciasta, tzw. zielony mech lub leśny mech. Łatwo je przyrządzić, naturalnie barwiąc ciasto np. szpinakiem. Tak powstały wypiek możesz skomponować z jasnym kremem lub np. ułożyć z niego piękną łąkę, na której mogą nawet zamieszkać kurczaczki!
Gwarancją cudownego smaku przyrządzanych deserów i ich pięknego wyglądu są oczywiście dobre przepisy. Jeśli chcesz przyrządzić najlepsze wypieki na Wielkanoc, przepisy, które zaprezentowaliśmy, będą idealne do wykorzystania. Wypróbuj je i pozwól, by w Twoim domu zagościł aromat sernika, cytrynowej babki czy mazurka. Bo tak właśnie pachną Święta Wielkanocne!
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się