Idealne maślane ciasteczka

Idealne maślane ciasteczka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki: 

  •  200 g miękkiego masła 
  • 110 g cukru pudru Królewskiego
  • 1 jajko M 
  • 2 żółtka 
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • Składniki w temperaturze pokojowej. 

 

 

Doskonale zachowują kształt. 

Nadają się do stempli i wałków ze wzorem. 

  

PRZYGOTOWANIE

1.

Utrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i żółtka. Zmiksuj.

2.

Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj.

3.

Ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Schłodź w lodówce przez noc.

4.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 – 5 mm. Wykrój ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej matą perforowaną.

5.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach.

6.

Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się